24 Kasım 2013 Pazar

Ağzımızda sakızın tadı...

Çok uzun bir ara vermişim bloguma... Oysa ben ne çok severim yazmayı... Geride kalan 3 ayı aşkın zamanda öyle yorgunluklar yaşamışım ki hayatla ilgili elim varmamış yazmaya ama işte bu bir yeniden "merhaba"... Ve söz verdiğim bir tatla başlıyorum yeniden yazmaya...

Yazı geride bıraktık... Sonbahar yaşandı mı tam anlayamadım... Sanki bazı günleri kıştı bazı günleri yaz... Yağmur yağmadı henüz Ankara'ya ama yazın hatıraları da çok uzak artık... İşte o uzak ve güzel günlerde sevgili kardeşim ve eniştem, minik yeğenimle Çeşme'den bana bir kutu sakız getirdiler... Sakız adasının o lezzetli tadı bir kuyumcu hediye kutusunun içinde avuçlarımdaydı artık. Ve ben de bu güzel kokulu, muhteşem tattaki sakızla Alaçatı'nın o ünlü kurabiyesinden yapayım dedim hemen.

Minik kurabiyelerin annesi sevgili Evren'e doğumgünü sürprizim olsun istedim kurabiyeler... Tarifi Mutfak Penceremden adlı blogdan buldum. Tarifi birebir uyguladım diyemeyeceğim için ben kendi ölçülerimi vereyim;

İlla ki tereyağı (250 gr.) koymalısınız kurabiyeye çünkü kıyır kıyır olmasını sağlıyor ve ağır bir yağ kokusu olmuyor kurabiyede. Pudra şekerini 4,5 kaşık koymalısınız çünkü ben sakız tadını yoğun seviyorum ama sakızı yoğun koyup şekeri az koyunca bu sefer sakız genzinizde acımsı bir tat bırakıyor ki emin olun hiç istemezsiniz. 2,5 su bardağı un, 1 havan dolusu fındık ve 1 paket şekerli vanilin ile 1 paket kabartma tozu ve 3 diş sakız malzemelerimiz. Fındıkları dövün, sakızı da biraz toz şekerle dövün. Tereyağını ise mümkün olduğunca yumuşatın. Böylece malzemeler kurabiye yapmak için hazır hale gelmiş olacaklar. Tepsiye yağlı kağıtları da koyarsanız hamuru hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Öncelikle tereyağı ve pudra şekerini iyice yoğurun ve üzerine unu ekleyin onları da yoğurduktan sonra vanilya, kabartma tozu, fındık ve toz haline getirdiğiniz sakızı ekledikten sonra yine yoğurup, buzdolabında yarım saat bekletin. Bu arada fırını da 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Un kurabiyesi tarifini bilenler için çok tanıdık geldi değil mi?  Yarım saat sonra kurabiyelere elinizde yuvarlak şekiller verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Sonra da önceden ısttığınız fırında sadece 15 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin üzeri çatlamalı ama asla sararmamalı, beyaz kalmalı.

Kurabiyeleriniz hazır, biraz soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Bu kurabiyeler çok dayanıklı, sanırım içinde yumurta olmadığından hemen bayatlamıyorlar ve lezzetleri her geçen gün daha da artıyor. Sıcakken tadına bakmayın inanın bir şey anlaşılmıyor ama soğuyunca sakız kendini öyle güzel hissettiriyor ki...

Biz Evrenin doğumgününde afiyetle yedik... Hatta sonra kalanları onlar yemeğe devam ettiler... Siz de deneyin derim... Afiyet olsun...

Bu lezzetli geri dönüşle, ağzımızın tadının daim olduğu nice yazılarda buluşmak dileğiyle...





2 yorum:

  1. hah haaaa çok tatlı döndün yaaa.
    :)
    sakızlı alaçatı kurabiyesi öyle mi.
    temam. not aldım.
    çok güzel belli not aldım.
    foto da ne neşeli yaa.
    :)

    YanıtlaSil