Küçük Prens 70 yaşında...

Çocuklara yazılmış hikayelerin listesi yapıldığında Küçük Prens'in içinde yer almadığı bir listeyi düşünemiyorum... Oysa bence büyükler için yazılmış en güzel hikayedir. Fransız yazar ve Pilot Antoine de Saint-Exupéry büyüklere yazmıştır bu hikayeyi ve onlara demiştir ki siz büyüdükçe dünya heyecansız, anlamsız ve kirlenmiş bir yer oldu... Oysa içinizdeki Küçük Prens'le onu yeniden yaşanır hale getirebilirsiniz... İşte Saint-Exupéry'nin 1941 Ocak'ında yazmaya başladığı ve ilk kez Nisan 1943'de yayınlanan Küçük Prens'in bu ay 70. doğumgünü...


Bu hikayeyi ilk okuduğumda küçük bir kız çocuğuydum. O zaman bana sıradan bir çocuk hikayesi gibi gelmiş, hayal gücünün gücünü sevmiş ama çok da önemsememiştim. Yani en azından öyle hatırlıyorum. Ama ne zamanki genç bir kadın oldum ve Fransızca kursuna gittim, kursta da ilk okuyacağımız kitap yine Küçük Prens oldu, işte o zaman tüm dünyam değişti. Yaşama 44 yaşında, bu güzel hikayesinin yayımlanmasından 1 yıl sonra veda eden (yazar bir uçuşta kaybolmuştur) Antoine de Saint-Exupéry'i kendi ruhuma çok yakın hissettim. Hep söylediğim ve inandığım şeyler kelime kelime kaleme alınmıştı bu minik romanda. Ve aslında büyüklere anlatılmış bir masaldı Küçük Prens... Biz büyürken içimizde iyice küçülttüğümüz, kimi zaman da kaybettiğimiz Küçük Prensin hikayesi, aslında bizlerin hikayesiydi.

Zamanla dünyayı anladığımızı düşünüp, saf, çocuksu sorularımızdan vazgeçişlerimizin hikayesidir aslında Küçük Prens, oysa anlamaktan vazgeçip kabulleniriz olduğu gibi dünyayı... Hayallerimiz biz büyürken küçülür o yüzden ve küçükler şaşkınlıkla bakarlar aslında herşeyi bildiklerini düşünen büyüklere... Oysa onların gözünde ne güzel ve renklidir dünya... Minicik bir kutunun içinde saklı olabilir koca bir koyun sürüsü ya da büyükler onu şapka olarak görse bile aslında fili yutmuş bir boa yılanı olabilir resmi çizilen... Belki de hepimizin içinde bir yerlerde saklanan bu Küçük Prense olan özlemi bu hikayeyi bu kadar popüler kıldı... 250 dile ve lehçeye çevrilen bu hikayeyi dünyada milyonlarca insan okudu. Küçük Prens 70 yaşına geldi ama okunmaya devam ediyor hala... Ülkemizde de çocuk kitapları arasında yerini alan bu kısa roman bir dönem sansürlü olarak yayınlanıyordu. Çünkü ne yazık ki, Küçük Prensin yaşadığı astereoidi bulan bir Türk astronom olmasına rağmen başında fesi var diye onu kimse dinlemiyordu, onu dinlemelerini sağlayan kıyafet devrimini yapan Ulu Önder Atatürkümüzden bir diktatör olarak bahsediyordu yazar. Bu önemli yanlışına rağmen neyse ki pek çok doğruya da yer veren Küçük Prens hikayesi çocuklardan çok büyüklere dersler veriyor sanki, çocuklara ise öğütlediği tek bir şey var belki: Bu çocuk ruhunuzun güzelliğini, gözlerinizin ve hayal gücünüzün gördüklerini ne şimdi ne de büyüdüğünüzde, büyüklerin dünyasının, sıradanlığı, körlüğü ve karanlığı içinde kaybetmeyin...

Küçük Prens bu ay 70 yaşına girdi. Şimdiye kadarki hayatında milyonlarca kez basılmakla kalmadı. Tiyatrosu, balesi oynandı, hatıra pulları, hatıra paraları basıldı... Milyonlarca çocuğun hayal dünyasının anahtarı oldu... Nice yaşlara Küçük Prens... İçimizdeki çocuğun sesi... "Ve işte sırrım: Bu çok basit. İnsan gerçekleri sadece kalbiyle görebilir. En temel şeyi gözler göremez..."

Bu güzel hikayeyi hala okumamış olanlar için işte size Küçük Prens...



Yorumlar

  1. heeeey geçen gün yazdım. küçük prensin devamı yazıldı ve çok güzel ya. genç prensin dönüşü. kaçırmaaaa. kitap başlığımda var yazısı.
    :)
    küçük prens bayılırııım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önce senin yazıyı sonra da yeni kitabı okuyacağım hemen :)) teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kalplerin Kraliçesi Babaanne oldu... (Bölüm 6)

Bir küçük cadı...