Bursa'nın süt helvası artık mutfağımda...

Uzun zamandır denemelerini yaptığım, her seferinde hüsranla sonuçlanan Süt Helvasını yapmayı nihayet başardım :)) İşte Bursa'da tanıştığım bu muhteşem lezzetin tarifini sizlerle paylaşacağım. İrmik helvası, un helvasından kat be kat daha güzel, tavuk göğsü veya kazandibinden çok öte bu helvayı mutlaka deneyin derim.



Bundan sanıyorum 4-4,5 yıl önceydi çok sevdiğim arkadaşlarım Didem ve Egemen'in oğlu, benim minik yeğenim Mehmet Atlas'ın 3 aylık olduğunda okutulan mevlüdüne gittiğimde tanıştığım süt helvasının tarifini almıştım. Ama ölçüsünün, malzemesinin çok önemli olduğunu öğrendiğim bu tatlıyı bir kaç kez yapmayı denemiş ama bir türlü başarılı olamamıştım. Hep bi şey eksikti. Neyin eksik olduğunu ancak bu yaz bulma şansım oldu... Sadece 1 yumurtanın sarısı dünyanın tadını değiştirirmiş meğer :)
İşte malzemeler; 
100 gr tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 yumurtanın sarısı
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya


Tereyağını tencerede eritip, unu ekliyorsunuz. Tereyağının o mis kokusundan başınız dönüp de kendinizden geçmeyin:) Çünkü, en dikkat etmeniz gereken unu çok yakmadan iyice kavurmak. Sonra sütü yavaş yavaş una eklerken bu kez de unların topaklanmaması için iyice karıştırıyorsunuz. Zaten un ve sütün birbirine iyice karışması bu işin sırrı. Sütün yarısını kattığınız noktada yumurta sarısını da ekleyin... iyice karıştırın ki yumurta da pişmeden un ve sütle bir bütün olsun. Sonra sütün kalanı ve şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin. Muhalebi kıvamına gelince içine vanilyayı ekleyip birazcık daha pişirin.


Sonrasında bir borcama muhallebiyi döküp sadece üst kısmı önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üstü kızarana kadar pişiriyorsunuz. Fırını ısıtmayı unutursanız telaşlanmayın 30-35 dakikada hazır olur helvanız... 




Yorumlar

  1. alla alla du bunu bloguma da koyayım bi de denerim de. yemedim duymadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhteşem :)) harika:))
      şimdiden afiyet baş şeker olsun:))

      Sil
  2. Merhaba ellerinize saglık çok nefis görünüyor , bilmediğim bir tatlı üstelik en yakın arkadaşım Bursa lı bu helvayı denemek isterim :)) guzel paylşımlarda bulunmak dileğiyle ...
    http://www.keyiflisofram.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka deneyiniz süperdir... ellerinize sağlık şimdiden :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kalplerin Kraliçesi Babaanne oldu... (Bölüm 6)

Bir küçük cadı...