Özel bir lezzete kolay tarif...

Ben çok televizyon izlemem... Eskiden severdim artık sevmem... O kadar birbirinin tekrarı ve sıradan programlar var ki eski eğlencem yeni sıkıntı kaynağım oldu... İstisna da olsa tv'nin karşısına geçtiğimde izlediklerim yemek programları, belgesellerle ve filmlerle sınırlı... Çoğunu da izlemeyi planlamam denk geldiğimde izlediklerimdir bunlar. İşte yine bir gün tv'nin karşısına geçmiş kanal gezerken Arda'nın Mutfağı'na denk geldim. Ünlü şeflerden Arda Türkmen o gün benim en merak ettiğim tatlardan biri olan tuzda balık tarifi verecekti. Kaldım o kanalda...



Yemek denince hem yapmasına hem de yemesine düşkünlüğüm bilinir. Hatta o nedenle aldığım inanılmaz kilolarla mücadelem yaklaşık 5 aydır sürüyor. Hedefime kilitlenmiş son sürat çalışıyor ve diyetime dikkat ediyorum. Ama tabii balığa izin var diye yaz tatilindeyken Arda Şefin tarifini denedim. Ve hepimiz bayıldık diyebilirim. Muhteşem olmuştu.

Oldu bitti tuzda balığı merak ederdim. Tadına bakmak geçen yaz kısmet olmuştu. Daha önce bir kez görev için yemekli bir toplantıdayken o muhteşem ateşli şovu yapmışlar ama TBMM başkanı, milletvekilleri ile STK başkanlarının olduğu masada bana servis geç gelmişti. Onlar yemeklerini bitirdiğinden ve ben de heyete eşlik ettiğimden apar topar kalkmış tabağımda bana tüm masumluğuyla bakan yemeğime onu istemesem de terk etmek zorunda olduğumu söylemek zorunda kalmıştım. Neyse ki daha sonra tadına bakma şansını yakaladığım bu farklı stildeki pişirme tekniğiyle dikkat çeken balığı bir de bizimkiler tatsın istedim.

Arda Şef'e ait tarif şöyle; 
1 kilo normal sofralık tuz
1 kilo büyük taneli tuz (kaya tuzu-turşu kurarken filan kullanılandan)
4 yumurtanın beyazı
1 bardak su
en az 1 kiloluk bütün balık (başı ve kuyruğu duracak sadece içi temizlenmiş olacak)

İçi İçin
Soğan
Sarımsak
Taze otlar
Defne yaprağı
Biberiye - Kekik vb

İki tuzu iyice karıştırıp, içine yumurtanın beyazlarını ekleyerek iyice yoğuruyorsunuz sonra 1 bardak suyu ekliyorsunuz. Tuz birbirine yapışan bir kıvamda olacak. 

Balık mutlaka bir kilo ve yukarısı bir balık olmalı. Bizimki 1 kiloluk bir kaya levreği idi. Balığın karnına soğan, defne yaprağı, maydanoz, sarımsak, pul biber, limon, kekik koydum... Ama siz dilediğiniz yeşillikleri koyabilirsiniz. Sonuçta mutfak da eser de sizin, kendi imzanızı atmalısınız.

Daha sonra tepsiye yağlı kağıdı serip tuzun yarısından az bi kısmını kağıda yayarak serdim. Balığı üstüne yerleştirdikten sonra, balığın içine tuzların girmemesine dikkat ederek üzerini tuzla kapladım. Adeta bir tuz kalıbıyla tüm balığı sarıp sarmalamış oldum.





Önceden 180 derecede ısıttığım fırına balığı usulca yerleştirdim. Yaklaşık 35 dakika pişirdim bizim fırın fanlıydı. Bu arada kilo başına 30-35 dakika pişirmeniz gerekiyor unutmadan söyleyeyim. Balığın olup olmadığını adeta altın rengine dönüşen ve biraz da üstü yanan tuzdan anlayacaksınızdır. Tuzlar kızarıp börek gibi oluyor. 

Lokantalarda bu balık bir de ateş şovuyla geliyor. Tuzun üstüne yakıyorlar sonra ateşi söndürüp tuzu öyle kırıyorlar evde yangın riskine gerek yok deyip ben ya Allah deyip kırdım tuzu... İşin en ezo rkısmı da oydu. Tuzu balığın içine kaçırmadan balıktan ayırıp servis yapma kısmı en zorlu kısım. Ben de maalesef biraz parçaladım. Ama bu muhteşem balığı yeme keyfine değer doğrusu...



Yorumlar

  1. Çok lezzetli olmuştur eminim..

    YanıtlaSil
  2. vay bu usta işi sanırım protokol yemeğiymiş bak zaten. demek balığı tuzla kaplıyoz ha. bunu kesin denerim ben du :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemelisin dehşet güzel ama misafirler varken yap... şovun olur :))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kalplerin Kraliçesi Babaanne oldu... (Bölüm 6)

Bir küçük cadı...