Dünyanın en lezzetli kahvaltısı için menemen yeter...
Dün Ankara'da dışarıda yapılacak kahvaltı için en lezzetli alternatiflerden birini, Sevgi Cafe'yi paylaşmıştım sizlerle... Bugün ise "Yok ben evde oturacağım ama ne yapsam?" diyenlere sözüm... Bence kahvaltının en özel ve de en güzeli menemenli yapılanıdır. Hele bir de taze ekmek ve patates kızartması varsa off değmeyin keyfine o kahvaltının...
Biz iş yerindeki arkadaşlarımla haftanın bir günü sabah evden kahvaltı yapmadan çıkar, eskiden bizim de çalışma arkadaşımız olan Zafer ustanın Tunus Caddesinin hemen başındaki pasajın içinde yer alan ve adını caddeden alan Tunus Sandviç'ten getirttiğimiz Menemen ve Patates kızartması ile taze ekmek ile yaparız. Bazen evden de getiririz yanına bir şeyler... Doğrusu tıka basa doyar ve öğlen yemek yemekte zorluk çekeriz ama çok da keyif alırız bu kahvaltılardan... Zafer Usta'nın ve Sevinç Cafe'nin menemenine rakip bir menemen varsa övünmek gibi olmasın ama benim yaptığımdır. Hmm çok lezzetli yaparım... "Aman menemen yapmakta ne var?" diyenlere ise "Evet" derim "Dünyanın en kolay yemeklerinden biridir. ama lezzetlisini yapmak maharet ister, kıvam ve malzeme çok ama çok önemlidir. Yoksa tüm menemenler aynı olmaz mı?"
Aslına bakarsanız tüm yemekleri yapmak kolaydır... Temel bir mantıkta birleşir hepsi tıpkı hayat gibi ... Tıpkı ilk adımı atmanın zorluğu gibi... Ya da ilk kelimenin ağızdan çıkması gibi... Zor pişenler ilk, onlar pişmeye başladığında daha kolay pişenler yavaş yavaş ekleniverir tencereye...
Menemen için de işin püf noktası budur... Önce küçük küçük kestiğiniz 1 orta boy soğanı 3 çorba kaşık zeytin yağında (tabii çok yağlı seviyorsanız biraz daha fazla yağ koyabilirsiniz) kavurmaya başlayın... Dünyanın en güzel kokusudur yemek yapmayı sevenler için kavrulan soğan kokusu...
Sonra içlerini boşalttığınız ve ince ince kestiğiniz 3 adet sivri biberi bu mis soğan kavurmasının içine ekleyin... Onlar bir tarafta kavrulurken siz 2 orta boy domatesin kabuklarını soyup, minik minik doğrayın. Bu arada varsa biraz acı biber salçasını kavrulan biber ve soğana ekleyin. Biraz pişirdikten sonra domatesleri de koyun tencereye. Tencerenin kapağını kapatın onlar pişerken siz 2 yumurtayı kırıp iyice çırpın... Ben yumurtanın beyazının menemenin içinde bütün bütün görünmesinden hiç hazzetmem de o yüzden illa ki çırparım... Yoksa özel olarak seven varsa çırpmadan da ekleyebilir yumurtaları pişen sebzelerin içine...
İşte benim menemenimin sırrı: Taze kaşar veya dil peyniri rendesi... Yaklaşık 1 çay bardağını dolduracak kadar rendelenmiş kaşarı yumurtalar pişmeye yakınken menemene ekleyin ve biraz sonra menemen hazır.... Hmm erimiş kaşarlar içinde uzarken domates, biber, soğan ve biber salçasının lezzetli dansını tadacaksınız.. Bu dansın en muhteşem kavalyeleri ise mis gibi kızarmış patates ile çıtır çıtır taze ekmektir... Önce kendiniz için bir kez ekmeğinizi menemene banın ve çayınızı yudumlarken ağzınıza bir patates kızartmasını atın... Sonra da benim için bunu bir kez daha yapın... Yarın sabah kalkın sevdiklerinize bir menemenli kahvaltı sürprizi hazırlayın... Unutmadan bu tarif 2 kişilikti :))
hoşgeldiin.
YanıtlaSilmenemen o kadar o kadar severim ki. haftada bikaç gün yerim hep.
:)
bir de böylesini dene o zaman :))
Silhoşbuldummmm...
tımam. hemen bugünlerde denicem.
YanıtlaSil:)
bizde çok severiz bende kaşarlı yapıyorum hatta bazen kıymalı bile çok güzel oluyor
YanıtlaSilherkesin kendine özel bir menemen tarifi var... hepsi de birbirinden lezzetli :))
Sil